Groene leveringsketen “econtargo” komt op stoom

Bij een symbolische voertuigoverdracht tegen de achtergrond van de transport logistic in München hebben Contargo en Rhenus Trucking uit handen van Volvo Trucks een Volvo FH Electric in ontvangst genomen. De truck staat model voor in totaal 15 reeds geleverde modellen van dezelfde serie die Contargo per direct in staat stellen, haar klanten in heel Duitsland een CO2-arme transportketen te bieden. Deze keten omvat het containervervoer per e-truck en via het spoor op groene stroom.

De Volvo FH Electric heeft een maximaal toegestaan totaalgewicht van 44 ton. De 490 kilowatt sterke synchroonmotor (666 pk) wordt aangedreven door zes accupacks van ieder 90 kilowatt. Met een totale capaciteit van 540 kWh is de Volvo DH Electric een krachtpatser op de weg en heeft afhankelijk van het gewicht van de lading een reikwijdte van maximaal 300 kilometer. “De logistieke branche speelt een beslissende rol bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Daarom zijn wij blij dat veel van onze klanten snel reageren, net zoals Contargo en Rhenus Trucking dit doen, en samen met ons binnen hun wagenpark overschakelen naar elektrische trucks,” aldus Peter Prijak, Key Account Manager bij Volvo Trucks Duitsland.

15 voertuigen voor 11 locaties

De combitrucks heeft Volvo aan Rhenus Trucking geleverd, die ze als serviceprovider aan zijn klant Contargo ter beschikking stelt: “Dankzij de integratie van de 15 e-Volvo’s binnen ons productportfolio hebben wij per heden vrijwel alle beschikbare producenten van combitrucks op accu’s in gebruik,” vertelt Michael Starke, manager van Rhenus Trucking GmbH & Co. KG verheugd.

De voertuigen worden op 11 locaties van Contargo ingezet: een per locatie in Duisburg, Emmerich, Frankfurt-Oost, Gustavsburg, Karlsruhe, Koblenz, Neuss en twee in Hamburg, Weil am Rhein, Mannheim en Ludwigshafen. Daar worden de e-trucks voor het vervoer van containers binnen de regio gebruikt.

Nieuw design voor het nieuwe product

Contargo geeft de voertuigen een geheel nieuw design. Zo is het op het eerste gezicht direct duidelijk dat de e-trucks onderdeel van een leveringsketen zijn die emissies écht vermijdt. Het nieuwe product, dat met e-trucks binnen de regio en op groene stroom rijdende treinen voor de lange afstand wordt toegepast, heet “econtargo”.

“Dit aanbod kunnen wij doen, omdat wij het aantal e-trucks momenteel uitbreiden van zeven naar 32,” aldus Kristin Kahl, Sustainable Solutions bij Contargo. In juni 2022 hebben Contargo en Rhenus Trucking de KsNI financieringsbesluiten voor 27 op accu’s werkende 44-tonners en de daarbij behorende laadinfrastructuur ontvangen.

Nieuw in het portfolio: e-trucks in Hamburg

Contargo Road Logistics in Hamburg start met de e-trucks een geheel nieuwe businesstak. Voor een select aantal klanten rijden de e-trucks in het gebied in en rond Hamburg en ook duidelijk verder. “Met onze uitbreiding van het wagenpark van alternatief aangedreven vrachtwagens bieden wij onze klanten hier in het noorden een uitstekende aanvulling op onze service. Met name in het haven- en stedelijk gebied is het een voordeel dat wij geluids- en emissiearme trucks aanbieden,” legt Christian Schäfers, vestigingsmanager van Contargo Road Logistics Hamburg uit.

Net zo flexibel als dieseltrucks

Dankzij laadsystemen met een capaciteit van 250 kW kunnen de e-trucks indien nodig binnen twee uur worden volgeladen. Daardoor kan Contargo de e-trucks net zo flexibel inzetten als vrachtwagens die op diesel rijden, zelfs wanneer zij 24 uur per dag worden ingezet.

Met deze volledig elektrische trucks wil Contargo per jaar 1,5 miljoen kilometer rijden en zo jaarlijks bijna 1.500 ton CO2 besparen. Om ook bij een stijgende vraag tegemoet te komen aan de klant en dit emissievrije product (tank-to-wheel) te kunnen aanbieden, heeft Contargo samen met Rhenus Trucking ook een aanvraag ingediend voor een tweede subsidieronde en nog eens 50 e-trucks met laadinfrastructuur aangevraagd.

Een van de eerste e-trucks met het logo van het nieuwe product kunnen beursgangers van de transport logistic in München exclusief op het buitenterrein van de beurs bij stand 703A/2 bekijken.

De aanschaf van de 15 Volvo’s FH Electric wordt in het kader van de richtlijn voor de subsidie van lichte en zware voertuigen met alternatieve, milieuvriendelijke aandrijvingen en bijbehorende tank- en laadinfrastructuur (de Duitse KsNI-norm) met in totaal 3.817.500 euro door het ministerie voor digitalisering en vervoer gesubsidieerd. De subsidierichtlijn wordt gecoördineerd door NOW GmbH, aanvragen worden beoordeeld door het ministerie van logistiek en mobiliteit.