Contargo gaat containerterminal in Weil am Rhein exploiteren

Contargo GmbH & Co. KG heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de exploitatie van de containerterminal in de haven Weil am Rhein. Per 1 augustus neemt

Contargo Weil am Rhein GmbH de overslagactiviteiten over van de Rheinhafengesellschaft. Daarmee breidt de organisatie haar dienstverlening in de regio verder uit. Daarnaast gaan Contargo en de Rheinhafengesellschaft samen werken aan de verdere ontwikkeling van de haven Weil am Rhein.

De haven Weil am Rhein vormt met zijn containerterminal een trimodale hub en dienstencentrum voor het bedrijfsleven in Zuid-Baden. “Daarom zijn we blij met de overname door een sterke partner als Contargo”, zegt Carlos Gingado, directeur van de Rheinhafengesellschaft Weil am Rhein mbH. “Als havenbedrijf hebben we vanuit onze publieke rol alleen de overslag van containers verzorgd. Omvangrijke logistieke diensten hebben we niet aangeboden. Met overslag alleen konden wij niet groeien en kon de terminal niet worden uitgebreid. Niet alleen wijzelf, maar ook de klanten van de containerterminal en de hele haven Weil am Rhein zullen van het grote logistieke netwerk van Contargo profiteren.”

Uitbreiding van de dienstverlening

Contargo Weil am Rhein GmbH verzorgt voor klanten in de regio Zuid-Baden al jaren containerlogistiek per binnenschip en spoor. “We zijn  sinds jaren een belangrijke klant van de terminal Weil am Rhein”, zegt Holger Bochow, directeur van Contargo in Weil am Rhein, Bazel en in de Elzas. “Voor ons was het een logische stap om deel te nemen aan de aanbesteding. Hierdoor kunnen we Contargo verder ontwikkelen, onze integrale dienstverlening uitbreiden en de samenwerking met het havenbedrijf Weil am Rhein versterken.”

Ter voorbereiding op deze stap heeft het havenbedrijf de afgelopen vier jaar in de infrastructuur geïnvesteerd. De ontwikkeling van de terminal wordt nu samen met Contargo verder opgepakt. Daarnaast gaat het havenbedrijf versterkt focussen op havenontwikkeling. De bulkgoedhaven en diverse infrastructuur worden verder ontwikkeld.

Ook wil het havenbedrijf actiever worden binnen belangenverenigingen op regionaal en nationaal niveau. Dit sluit aan bij de economisch en ecologisch georiënteerde omgang met het publieke eigendom van een binnenhaven.

Optimalisatie van overslag- en opslagressources

Voor Contargo ontstaan met het pachten van de containerterminal kansen en synergiën om de huidige krapte aan overslag- en opslagressources aan te pakken. Dit geldt ook voor de Contargo-vestiging in Zwitserland. Het beschikbaar houden van containers is voor de im- en exportstromen  in de regio erg belangrijk. Contargo kan haar aanbod op dit vlak nu uitbreiden. De competenties en activiteiten op de terminal in Weil am Rhein sluiten daarmee ook aan bij het project Gateway Basel Nord.

De terminal wordt door Contargo geëxploiteerd op basis van het (in de meeste Duitse havens gebruikelijke) Landlord-model. Hierbij wordt een deel van de haven door een pachter uitgebaat. Het havenbedrijf Weil am Rhein is een dochter van de stad. Die gaf in 2016 groen licht voor het aanbesteden van de exploitatie van de terminal, waarna de procedure in gang kon worden gezet. De gunning ging naar de meest economische aanbieder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.