Op 21 november 2022 heeft Wijnhoff & Van Gulpen & Larsen B.V. (Wijgula), een dochterbedrijf van HGK Shipping, het predicaat Koninklijk gekregen. Het bedrijf vervoert al 100 jaar diverse vloeibare producten. De koninklijke onderscheiding is een erkenning voor het belang van de rederij en haar onberispelijke bedrijfsvoering. Wijgula mag voortaan ‘Koninklijk’ in de bedrijfsnaam voeren en de Koninklijke Kroon opnemen in het logo.

 

Tijdens een feestelijke ceremonie in Druten overhandigde Jan Markink, loco-commissaris van de Koning, de onderscheiding aan Norbert Meixner, directeur van Wijgula en Business Unit Director Liquid Chemicals van HGK Shipping. Hierbij waren ook de Drutense burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld en wethouder Ronald Thoonen aanwezig.

 

„Wij zijn zeer vereerd met deze onderscheiding”, zei Norbert Meixner. „Het predicaat Koninklijk bevestigt de goede naam van ons bedrijf, dat zich gedurende de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld van een handelaar in zwavelzuren tot een moderne rederij voor vloeibare chemicaliën én marktleider in het vervoer van anorganische zware chemicaliën. Dit succes stoelt op twee zaken. Enerzijds onze fijne collega’s, die ons bedrijf gemaakt hebben tot wat het nu is. Anderzijds onze zeer gespecialiseerde vloot waarmee wij aan de behoeften van onze klanten kunnen voldoen. Wij zijn erg blij dat we met onze nieuwe stakeholder HGK in moderne en duurzame tankschepen kunnen investeren en daarmee optimaal voorbereid zijn op de toekomst.”

 

In juni vierde het bedrijf in Rotterdam de doop van de Synthese 18. Deze dieselelektrische type C-tanker is geschikt voor laagwater. Hij vervoert vloeibare chemicaliën op de Rijn en de zijrivieren. Het innovatieve schip van HGK Shipping is zo ontworpen dat het bij een diepgang van slechts 1,05 meter nog steeds 300 ton kan vervoeren. De komende jaren gaat de rederij haar vloot verder uitbouwen en moderniseren. De volgende innovatieve en duurzame schepen al in aanbouw.

 

Met zo’n 60 eigen en gecharterde type C- en N-tankers (alleen dubbelwandig) vervoert Wijgula zuren, logen, slurry en andere vloeibare producten voor de handel en de chemische- en metaalindustrie. Om klanten flexibel te kunnen bedienen omvat de vloot meerdere speciale schepen. Wijgula vervoert op jaarbasis zo’n 6 miljoen ton in de ARA-regio, België, Nederland en Frankrijk, op de Rijn, de zijrivieren en de Noord- en West-Duitse kanalen. Het bedrijf voldoet aan de actuele regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Een bewezen systeem voor kwaliteitsborging, o.a. volgens de ISO-norm 9001:2015, biedt klanten de hoogste transportzekerheid.